Haluuuu dan Assalamualaikum...Alhamdulillah pada minggu ini,keluarga aku termasuk abang dan abah balik minggu ini sempena nak meraikan sedara sebelah mama yang kahwin ahad ini yang kebetulan jatuh tanggal pada hari lahir aku..besttt giler!!..
Tapi yang tak bestnya mama kena pergi sekolah hari ini walaupun hari sabtu sebab ada sukan..tak apa lah,tapi yang tak bestnya mama suruh pergi pasar beli ikan,hadoii dah lah aku ni jenis yang susah sikit nak kenal ikan,yang aku kenal ikan siakap,talapia,keli,kembung,patin,bawal dan ikan sardin tapi mama suruh beli ikan merah,mampuss aku tak kenal ikan itu..last2 mama suruh beli ikan siakap dan sotong sebab sotong tu favourite abang..:-)
Nak dijadikan cerita lepas subuh pagi tadi terus lah tidur,banyak juga 'missed calls' dari mama,agaknya sebab nak kejut aku bangun pergi pasar...Dekat pukul 10 juga lah pergi pasar,nasib baik ramai lagi orang kat pasar,kalau tak ada orang malunyer maklum lah anak dara bangun lambat..hahaha
Selepas beli segala sotong dan ikan siakap 2 ekor terus balik rumah dan konon-kononya terus nak masak lah tapi lepak-lepak baca surat khabar dulu,tengok tv segala mak nenek last2 masak dalam pukul 11.30..tapi tu bukan masak apa pun baru nak siang sotong dan cuci ikan..haha...
Yang bestnya ikan siakap yang aku masak ini sangat2 sedappp..:-)..tapi bukan nak bangga,aku pun tak tau aku boleh masak sedap macam ni sampai mama kata boleh lah bukak restoran..hehehe...nak tengok hasil masakan saya..???jeng....jengggg...
Agak-agak terliur tak..???haha..senang sahaja buat sweet sour ni...
Nak share sikit resipi ikan siakap sweet sour Ala Thai ini..:-)
Bahan-Bahan dia pulak:
1. Apa-apa jenis ikan..nak sedap ambil ikan siakap,bawal,talapia
2. Bawang Putih + Bawang Merah..Dalam masakan saya suka lebih kan bawang sebab dia wangi and sedapp..
3. Cili Boh...Ikut kesesuian kalau nak pedas letak lah banyak...saya letak dalam 3 sudu besar sahaja
4. Garam dan Madu...Dalam masakan saya gunakan madu sebagai menggantikan gula..ini lebih baik untuk healthy food...
5. 3 Biji tomato yang dipotong halus
6. 3 Sudu sos tomato
7. Bawang besar dipotong 'ring' atau pun dopotong bulat2 untuk hiasan...
Cara-cara nak masak pula:
1. Ikan perlu digorang terlebih dahulu
2. Dengan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan Tomato,garam dan madu.
5. Kacau sehingga tomato empuk dan masukkan pula sos tomato.
6. Akhir sekali masukkan bawang yang telah dipotong ring.
7. Jadi siap untuk dihidang dan tuangkan atas ikan yang telah digoreng tadi..hehe
Selamat mencuba resipi yang tak seberapa ni..:-)
Tapi yang tak bestnya mama kena pergi sekolah hari ini walaupun hari sabtu sebab ada sukan..tak apa lah,tapi yang tak bestnya mama suruh pergi pasar beli ikan,hadoii dah lah aku ni jenis yang susah sikit nak kenal ikan,yang aku kenal ikan siakap,talapia,keli,kembung,patin,bawal dan ikan sardin tapi mama suruh beli ikan merah,mampuss aku tak kenal ikan itu..last2 mama suruh beli ikan siakap dan sotong sebab sotong tu favourite abang..:-)
Nak dijadikan cerita lepas subuh pagi tadi terus lah tidur,banyak juga 'missed calls' dari mama,agaknya sebab nak kejut aku bangun pergi pasar...Dekat pukul 10 juga lah pergi pasar,nasib baik ramai lagi orang kat pasar,kalau tak ada orang malunyer maklum lah anak dara bangun lambat..hahaha
Selepas beli segala sotong dan ikan siakap 2 ekor terus balik rumah dan konon-kononya terus nak masak lah tapi lepak-lepak baca surat khabar dulu,tengok tv segala mak nenek last2 masak dalam pukul 11.30..tapi tu bukan masak apa pun baru nak siang sotong dan cuci ikan..haha...
Yang bestnya ikan siakap yang aku masak ini sangat2 sedappp..:-)..tapi bukan nak bangga,aku pun tak tau aku boleh masak sedap macam ni sampai mama kata boleh lah bukak restoran..hehehe...nak tengok hasil masakan saya..???jeng....jengggg...
Agak-agak terliur tak..???haha..senang sahaja buat sweet sour ni...
Nak share sikit resipi ikan siakap sweet sour Ala Thai ini..:-)
Bahan-Bahan dia pulak:
1. Apa-apa jenis ikan..nak sedap ambil ikan siakap,bawal,talapia
2. Bawang Putih + Bawang Merah..Dalam masakan saya suka lebih kan bawang sebab dia wangi and sedapp..
3. Cili Boh...Ikut kesesuian kalau nak pedas letak lah banyak...saya letak dalam 3 sudu besar sahaja
4. Garam dan Madu...Dalam masakan saya gunakan madu sebagai menggantikan gula..ini lebih baik untuk healthy food...
5. 3 Biji tomato yang dipotong halus
6. 3 Sudu sos tomato
7. Bawang besar dipotong 'ring' atau pun dopotong bulat2 untuk hiasan...
Cara-cara nak masak pula:
1. Ikan perlu digorang terlebih dahulu
2. Dengan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan Tomato,garam dan madu.
5. Kacau sehingga tomato empuk dan masukkan pula sos tomato.
6. Akhir sekali masukkan bawang yang telah dipotong ring.
7. Jadi siap untuk dihidang dan tuangkan atas ikan yang telah digoreng tadi..hehe
Selamat mencuba resipi yang tak seberapa ni..:-)
wah3.... ade resepi ni yang best ni...hehhe nanti letak la resepi pasta plak tau....
ReplyDeleteorait no prob...kalo nk resepi pasta,kne tnggu msk pasta lah..hahah..bleh arr cube siakap sweet sour..kot2 rasa same ke..haha
ReplyDelete