Haluuu dan Assalamualaikum...Entry pada hari ini ada berkisar serba sedikit mengenai kesihatan...lepas makan buah betik tadi terjumpa lah artikel mengenai kebaikan betik..jom kita tengok apa kebaikan betik untuk tubuh badan..:-)
Pokok betik mudah didapati di mana-mana khususnya di negara-negara tropika seperti di Malaysia. Pokok ini benar-benar mudah hidup,lemparkan sahaja bijinya ke tanah maka ia akan tumbuh. Tetapi, betik memiliki banyak manfaatnya untuk tubuh kita. Berikut ini adalah beberapa manfaat kesihatan yang boleh didapati dalam buah betik.
Betik ini sangat sedap and bagus untuk kesihatan kita...
Betik mengandungi dua enzim, 'papain' dan 'chymopapain'. Papain ini mirip dengan mencerna protein enzim yang menghasilkan pankreas. Ia mampu melarutkan protein yang terkumpul di sekitar sel kanser dan ini seterusnya membantu sistem kekebalan tubuh untuk menghancurkan sel kanser dengan lebih mudah lagi. 'Chymopapain' pula amat membantu bagi menghancurkan protein menjadi asid amino. Asid amino ini kemudiannya digabungkan untuk membentuk protein yang dapat digunakan oleh tubuh kita.
Fibrin antara zat yang juga bermanfaat yang didapati di dalam buah betik. Ia mampu mengurangkan risiko penggumpalan darah dan mencegah strok. Malah,fibrin meningkatkan kualiti sel darah serta mempertahankan perjalanan darah yang tepat dan baik.
Buah betik juga kaya dengan karoten dan likopen. Kedua-duanya adalah antioksiden kuat dan mengurangi risiko kanser. Juga meningkatkan aktiviti penyebaran kanser misalnya dari otak ke hati atau sistem kekebalan tubuh.
Selain itu, buah betik mengandungi vitamin C,E dan A,B,Flavonoid,folat,pottasium,magnesium dan serat. Semua ini meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang sihat dan membantu untuk mencegah jangkitan telinga dan selesema.
Jadi sesiapa yang ada anak kecil yang kerap demam atau selesema,elok lah bagi anak-anak makan buah betik kerana ia mengandungi berbagai manfaat dan zat selain rasanya juga sangat sedapp!!!..:-)
Pokok betik mudah didapati di mana-mana khususnya di negara-negara tropika seperti di Malaysia. Pokok ini benar-benar mudah hidup,lemparkan sahaja bijinya ke tanah maka ia akan tumbuh. Tetapi, betik memiliki banyak manfaatnya untuk tubuh kita. Berikut ini adalah beberapa manfaat kesihatan yang boleh didapati dalam buah betik.
Betik ini sangat sedap and bagus untuk kesihatan kita...
Betik mengandungi dua enzim, 'papain' dan 'chymopapain'. Papain ini mirip dengan mencerna protein enzim yang menghasilkan pankreas. Ia mampu melarutkan protein yang terkumpul di sekitar sel kanser dan ini seterusnya membantu sistem kekebalan tubuh untuk menghancurkan sel kanser dengan lebih mudah lagi. 'Chymopapain' pula amat membantu bagi menghancurkan protein menjadi asid amino. Asid amino ini kemudiannya digabungkan untuk membentuk protein yang dapat digunakan oleh tubuh kita.
Fibrin antara zat yang juga bermanfaat yang didapati di dalam buah betik. Ia mampu mengurangkan risiko penggumpalan darah dan mencegah strok. Malah,fibrin meningkatkan kualiti sel darah serta mempertahankan perjalanan darah yang tepat dan baik.
Buah betik juga kaya dengan karoten dan likopen. Kedua-duanya adalah antioksiden kuat dan mengurangi risiko kanser. Juga meningkatkan aktiviti penyebaran kanser misalnya dari otak ke hati atau sistem kekebalan tubuh.
Selain itu, buah betik mengandungi vitamin C,E dan A,B,Flavonoid,folat,pottasium,magnesium dan serat. Semua ini meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang sihat dan membantu untuk mencegah jangkitan telinga dan selesema.
Jadi sesiapa yang ada anak kecil yang kerap demam atau selesema,elok lah bagi anak-anak makan buah betik kerana ia mengandungi berbagai manfaat dan zat selain rasanya juga sangat sedapp!!!..:-)
haaa... so intresting for me cause i,m study in nutrition science right now....:)
ReplyDeletei mean there is best good information for u...subject nutrition right...???
ReplyDelete